Масивен паркет или ламинат

Масивен паркет или ламинат – ретро или модерно?

Когато избирате подовата настилка и се колебаете между масивен паркет и ламинат, Ремонт Експерт ще ви помогне в избора и ще положи качествено и с гаранция избраната от вас настилка.

 

Паркетът е класическият избор

Паркетът е традиционна настилка от дърво, най-вече от бук, дъб, орех, иглолистна дървесина, череша. Дървесината определя цвета му. Освен цвета можете да изберете и фигурите, в които Ремонт Експерт ще нареди паркета ви.

Ако искате вашата паркетна настилка да е по-стабилна, препоръчваме ви да изберете трислоен паркет. Горният слой на плочките е от благородна дървесина и е лакиран, а двата слоя под него са с кръстосани нишки – те осигуряват по-голямата стабилност. Можем да го монтираме плаващ или чрез лепене.

 

монтиране на паркет

 

Как да изберете дървесината за масивния паркет

Разнообразието на пазара определено ще ви затрудни. Затова Ремонт Експерт ще ви препоръчат най-подходящия вид и ще извършат монтажа на настилката.

Ако сте заделили по-малко пари, паркетът от бук е решението. По-ниската цена е заради по-ниското му качество. Освен това по-евтиният паркет е необработен, което означава, че след полагането ще трябва да се цикли и лакира, а това ще увеличи разходите. За постигане на добро окритие след цикленето и фугирането трябва да се нанесат поне 4 ръце лак. Друго покритие, което ще придаде по-естествен вид на паркета, е омасляването, но то се поддържа по-трудно.

Подовата настилка се монтира с цел да ви служи дълго, затова ви съветваме да изберете дъбов паркет, който е не само издръжлив, но и с високо качество.

Още един избор, който трябва да направите, е размерът на плочките. По-големите плочки са по-скъпи.

Напоследък е много разпространено търсенето на ефект стил рустик. Ако ви харесва идеята паркетът ви да е с чепчета и други дребни недостатъци, Ремонт Експерт ще подбере за вас такъв паркет, който е и по-евтин.

 

Срокът на монтиране на паркета

Монтирането на паркета се извършва бавно, тъй като трябва да се постигне аклиматизация на материала.

 

Ламинатът – алтернативната подова настилка

Ламинатът се налага все повече като избор, поради разнообразието на шарки, наподобяващи различни видове естествена дървесина и керамични плочки, както и поради лесното поддържане. Освен това той е по-евтино решение от масивния паркет.

 

Избор на ламинат

 

Съставът на ламинатните плочи

Най-долният от четирите слоя, съставляващи ламината, е смолист и той осигурява стабилността.

Върху него е основният слой – той гарантира издръжливостта на ламината.

Третият слой, върху основния слой, имитира дървесината или керамичните плочки. Според вида на този слой различаваме три вида ламинат – с пресовани дървесни частици (ПДЧ), с меки дървесни частици (MDF) и с твърди дървесни частици (НDF). Паркетът с HDF слой е с най-висока износоустойчивост.

Най-горният смолист слой осигурява защитата от петна и износване.

 

Предимствата на ламината

На първо място, ламинатната настилка ще бъде устойчива на надраскване и на удари. Освен това Ремонт Експерт може да го монтира и върху друга подова настилка – дори върху дървена или керамична, или върху балатум. Единственото изискване е подът в стаята да е твърд и равен.

Ремонт Експерт ви препоръчва реденето на ламината по дължина на източника на светлина. Другото основно изискване е да се реди напречно на посоката на движение. Когато посоката съгласно тези две изисквания не може да съвпадне, ви съветваме реденето напречно на посоката на движението.

 

Ролята на подложките

За да се избегне кънтене, под ламинатните плочи ще поставим подложки от порест найлон. Ако държите изолацията да бъде много добра, Ремонт Експрес ще ви препоръча подложки с алуминиево фолио. Но ако монтираме ламината върху паркет, няма да е необходимо да поставим подложки.

 

Избор на ламинат според начина на монтаж

Можете да изберете ламинат, който се монтира чрез залепване, или ламинат, който се монтира чрез сглобяване на плочите – така ламинатната подова настилка ще бъде стабилна, без залепване. Ремонт Експерт ви посъветва за избора, ще закупи и монтира ламината и ще ви осигури двегодишна гаранция за монтажа.

 

Какво означават класовете на ламината

Класовете на ламината показват износоустойчивостта му. За домашно ползване трябва да изберете между класовете, които започват с цифрата 2. Цифрата след тази първа цифра определя за каква степен на натоварване на стаята е подходящ ламинатът. За стаи и интензивно натоварване, като всекидневната, е подходящ ламинат от клас 23. За стаи със средно натоварване е подходящ ламинат 22, а за спални и гостни – от клас 21.

 

Срокът на издръжливост на ламината

Можете да разчитате на положената ламинатна настилка за около 5-годишен период, а ако стаята не се използва интензивно, например ако е спалня, той ще ви служи и много по-дълго.

Правилното почистване е важно за запазване на трайността – достатъчно е да забършете с влажна, но не мокра кърпа.