Малката баня – удобна, красива и функционална

Малките бани може да изглеждат трудна дизайнерска задача, но с малко повече креативност и умно планиране на пространството може да се превърне в функционална и красива. В малката баня пространството трябва да се оптимизира максимално и да се създаде място за съхранение за всичко необходимо.

Всеки елемент от дизайна в малката баня трябва да цели нейната функционалност, да се създаде подредба, която да пести място. Ето няколко идеи за това.

 

Места за съхранение в малката баня

Вместо да напъхате големи шкафове за баня в малкото пространство, изберете открити стелажи. Цветните хавлиени кърпи ще добавят цвят и уют в банята, и ще са ви удобни за ползване.

 • Можете да използвате и стъпаловидни етажерки, които са чудесно място за съхранение на контейнери.
 • Пространството под мивката е най-подходящо за почистващи препарати.
 • Други помощници в оптимизиране на пространството могат да бъдат дървените касетки. Да, точно онези от магазините за плодове и зеленчуци. Освен, че побират много вещи, те са леки и могат да бъдат монтирани на стена, можете да ги боядисате в предпочитан цвят и да ги декорирате с камъчета, мидички, декупаж или каквото ви хрумне.

дизай, баня, малка баня

Да бъде функционално

Функционалността е от ключово значение за малка баня. Малки помещения могат лесно да затрупани с мебели и предмети, които не са необходими. Уверете, че избирате и добавяте елементи в дизайна, които са функционални, които  са от полза и ще са ви необходими в ежедневието. Не добавяйте украшения или предмети, които не служат на целта.

 • Сложете памучните топчета, клечките за уши и други дребни нужни неща в стъклени буркани върху плаващи рафтове.
 • Всичко, което рядко ползвате сложете под мивката, пак на удобни рафтчета, за да съберете повече.
 • Подреждайте, едно в друго – кошници, легени и т.н., използвайте пространството над пералнята и/или сушилнята.

дизайн, баня, ремонт на баня

Внимателно изберете цветовете

Като му дойде времето за боядисване, подберете добре цветовете. Имайте предвид, че ако изберете ярък цветови акцент, нанасянето отнема доста време, за да се постигне необходимата наситеност. Използването на неутрални цветове прави банята визуално по-голяма, носи спокойствие и допринася за това да можете да добавите други цветни акценти.

 • Изборът на неутрална цветова палитра е добро начало за формиране на основната визия на вашата баня.
 • Можете да направите цветен акцент със стена или части от нея, като използвате разнообразни цветове или материали за облицовка.
 • Не забравяйте, че белия цвят се асоциира с чистота.

дизайн, баня, цветове

Добавете цветни акценти

Ако искате да си спестите подмяната на облицовката в банята или сте решили, че едноцветните стени са скучни, то тогава не се колебайте за използвате цветовете на текстила в банята. Цветните кърпи, килимчета, малки цветни предмети.

 • Подберете ярки кърпи и/или халати, това ще подчертае вашия личен стил.
 • Изберете си аксесоари, които да внесат усещането за дизайнерско решение.
 • Направете рамка цветна рамка на огледалото директно на стената или изберете рамка с орнаменти.

дизайн, баня цветове

 

 

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.