Как да уплътним вратите и прозорците за зимата #РемонтЕксперт

Как да уплътним вратите и прозорците за зимата

Уплътнение на врати и прозорци

Началото на есента ни напомня за предстоящата зима и необходимостта да уплътним вратите и прозорците си, за да се запази максимално топлината в дома. Загубите на топлина са съответно и загуби на енергия и пари.

Погрешно е схващането, че уплътняването на врати и прозорци трябва да се само от собствениците на стара дограма, но разбира се предимно от тях. Някои от ПВЦ или алуминиевите дограми пропускат топлината навън и не предпазват ефективно студения въздух от вън да не влезе в д    ома ни.

Доброто уплътняване на прозорците не е предпоставка за появата на конденз, то не пречи на експлоатацията и микровентилация на прозорците.

Как да уплътним вратите и прозорците за зимата #РемонтЕксперт

Най-популярните методи за уплътнение на прозорците са:

Дунапрен – най-лесно, бързо и евтино, но работи достатъчно добре само при неподвижни, части на прозорците – между рамката и перваза, спецификата е да се поставят на крилото на прозореца. В магазинната мрежа можете да намерите дунапренени ленти с различна ширна, асиметрични ленти, които са произведени, за да компенсират луфтовете при изметната дървена дограма.

Широки тиксови ленти или хартиени ленти – много остарял метод, използван предимно за много стара дървена дограма, рисковете тук са от падане на мазилката и голямото неудобство неотваряне на прозорците.Как да уплътним вратите и прозорците за зимата #РемонтЕксперт

Самозалепващи се ленти с различна текстура като например от етилен-пропиленов каучук, с които се поемат различни по размер на фуги. Според размера на процепите изберете подходящия размер уплътняваща лента.

Самозалепващи ленти от разпенен полиуретан, този тип ленти са подходящи за уплътнение на по-големи разстояния между крилото и касата. Имат и спецификата на да  шумоизолират .

Силиконовите ленти са най-устойчивия продукт на пазара, еластични са  устойчиви са на ултравиолетово лъчение. Тези ленти са лесни за поставяне, удобни и изискват по-малко усилие при затваряне.Как да уплътним вратите и прозорците за зимата #РемонтЕксперт

Уплътняване с акрилен силикон. Нанасянето на е по-трудоемко и изисква много внимание и прецизност. Първото е да се почистят повърхностите със спирт още по-важно е касата на врата или крилото на прозореца да се намажат с мазнина, за да не залепне или да не се затварят крилата. Силиконът изсъхва след 24 часа.