ремонт и боядисване

Боята – един важен елемент, на който трябва да обърнем специално внимание

Боята не е само цвят, тя е качество, качество, което допринася за добрия интериор, поддръжка и визия. Най-вероятно често сте чували изречението “Слагам една боя и готово” – но каква да е тази боя, как да се нанесе, защо това има значение.

Боядисването има своята специфика. За да се получи качествено покритие на стените и таваните, трябва да се спазват някои правила, които ще споделим с вас. Ще ви препоръчаме и няколко марки интериорни бои, които препоръчване на нашите клиенти.

 

боядисване на стени

 

Каква интериорна боя да изберете

Ние ви препоръчваме латекс. Това е боя с редица предимства – тя може да се разрежда с вода, не отделя вредни изпарения, а след като покритието се консервира, то не се напуква, а може и да се измива лесно, като използвате вода и препарат за миене. Не на последно място, латексовите покрития не са пожароопасни.

 

При боядисванено на влажни помещения, като кухня или баня

На пазара се предлагат различни разновидности на антибактериален латекст, латекст със сребърни йони, латекс против образуването на мухъл. Същественото при тях, е че те са предназначени за високи нива на влажност в помещенията и в повечето случаи са на варова основа. Подходящи са интериорни изолационни бои, разработена, за да предотвратява пропускането на водоразтворими петна.

 

боядисване на кухня

 

Правилата, които гарантират качествено боядисване

 • Едно от най-важните неща е помещението да е празно, да може би води до затруднения, но със сигурност спомага за равномерното и гладко нанасяне на грунда и интериорната боя.
 • Преди нанасянето на латекса, стените и таваните трябва да се обработят с грунд, не се изкушавайте да пропуснете тази дейност, грунда запечатва предходното покритие, независимо дали това е нова шпакловка, стар латекс или винервайс.
 • Преди да започне боядисването трябва да се отчетат спецификите на нанасянето, вида валяк, който ще бъде необходим, за да се получи желания ефект.
 • За добро покритие на стените и тавана трябва да ги боядисате минимум два пъти с латекс. Изчакайте едното покритие да изсъхне, преди да нанесете следващото. Някои интериорни бои водят до добър ефект и от едно покритие, за това независимо какво сме решили, едно, две или повече покрития, е необходимо да се нанася прецизно.
 • Една от най-трудните, но много важни задачи при боядисването е при таваните и при цветово комбинираните стени – “отсичането”. При професионалното боядисване се използват техники и материали, които прецизират този процес. Когато сте решили да го правите сами, то бъдете много внимателни с хартиеното тиксо или най-добре си купете специално такова за стени. Също така се предлагат и валяци с ограничители, които подпомагат процеса при таваните.
 • Труднодостъпните места, които не могат да се боядисат с валяка, трябва да се боядисат след нанасянето на основното покритие. Използва се тънка четка за тези места.
 • С тънка четка могат да боядисат и гипсови орнаменти по тавана и стените.

 

боядисване на стая

 

Специалистите на Ремонт Експерт препоръчват:

 • Добро съотношение на българския пазар цена/качество са продуктите на Мегахим и Оргахим – богата цветова гама и разнообразие от готови цветове. Разнообразие от продукти с различно предназначение. Плюсовете са: по-ниската цена, познато качество, лесно и непретенциозно нанасяне. Като недостатъци трябва да се посочат: не са миещи се (с редки изключения), нямат разновидности относно структурата на боята – сатен, мат, гланц и т.н., задължително се нанасят на 2 слоя и повече.
 • Sigmatex Superlatex – този латекс е подходящ както за външна, така и за вътрешна употреба. Има множество разновидности, относно повърхността, над 5000 цвята, които предлагат, както и специален грунд, но може да се използва и грунд на друга марка. Голям плюс на тези латекси е това, че не отделят вредни вещества във въздуха и при използването име може да се нанесете веднага дори и с бебета и деца.
 • Боите Dulux – чудесна покривност, разнообразие от цветове и покрития, възможност за миене, но умерено. Dulux е сравнително позната марка на пазара, спада към по-високия ценови клас, но качеството, което предлага го заслужава. Специфичното при този тип бои е, че изискват много добра шпакловка и предварителна подготовка на стените.
 • Levis e една от най-познатите премиум марки за интериорна боя у нас, предимствата и са – покривност, богата цветова гама, разнообразие от продуктови предложения.
 • Професионалният ни съвет е тези бои да се нанасят върху идеално шпакловани и предварително подготвени стени и тавани.
 • Benjamin Moore е боя с множество предимства, едно от които е, че има сертификати за безопасност за хора с астма и алергии, максимално добро възпроизвеждане на желания цвят, както и неговото запазване за дълго време. Разбира се, качеството си има цена.

 

Специалистите на Ремонт Експерт ще се погрижат да бъдете максимално информирани за добрите и подходящи за вашия ремонт предложения за интериорни бои. Както и майсторите ни, за да бъдат стените ви идеални.